Het gaat in de muziekles ook om sociale vaardigheden

Waarom ben je muziekdocent geworden?
In de tweede klas moest ik zingen voor de klas op een podium, dat vond ik heel erg eng. Gelukkig stond er een piano in het lokaal – niet op het podium – en daar vanachter zingen leek me veel minder eng dan dat ik iedereen zou moeten aankijken. Toen heb ik mezelf dus wat aangeleerd op de piano en toen kwam ik erachter dat pianospelen eigenlijk heel erg leuk was. Toen ben ik op les gegaan. Omdat ik het zo leuk vond ben ik veel gaan oefenen en mijn inspirerende muziekdocenten op school vertelden toen over de opleiding ‘Docent muziek’. Sindsdien wilde ik muziekdocent worden.

Als je geen muziekdocent was geworden, welk beroep had je dan gekozen?
Ook iets creatiefs, ik vind tekenen en ontwerpen erg leuk en heb er ook aan gedacht om binnenhuisarchitectuur te gaan doen. Dus als muziekdocent niks was geworden, dan misschien wel dat!

Wat vind je het belangrijkst in jouw lessen?
Het belangrijkste bij het geven van muziek vind ik dat leerlingen plezier hebben, en niet alleen muzikale, maar ook buitenmuzikale vaardigheden ontwikkelen. Bij muziek ontwikkel je namelijk niet alleen je muzikale kunsten, maar ook allerlei andere dingen zoals motoriek, samenwerken, cognitie, en leer je jezelf te uitten en betekenis te geven. Dat vind ik erg belangrijk.

Welke instrumenten gebruik je het liefst de klas?
Boomwhackers! Daar kun je lekker veel mee. Djembés ook, maar die zijn helaas niet op veel scholen te vinden. En anders doen percussie instrumenten het altijd goed. Als iedereen (of in ieder geval zoveel mogelijk) leerlingen maar tegelijk aan de slag kunnen.

Wat vind jij de leukste doelgroep en waarom?
De bovenbouw (het liefst groep 7/8 en daarna 5/6). Deze groepen liggen mij het beste, ik heb bij deze leerlingen het gevoel dat ik het meest mezelf kan zijn. Ook kan je deze leerlingen wat meer uitdagen; bij de kleuters merk ik dat zij vooral bewegen, zingen en spelletjes leuk vinden. Ik vind het leuker om andere activiteiten met leerlingen te doen, zoals in bandjes spelen, leerlingen bodypercussies laten bedenken, etc.

Wat vind je belangrijker, zingen of spelen?
Dit is een moeilijke! Ze zijn allebei erg belangrijk. Ik zou hier niet echt tussen kunnen kiezen want ze zijn allebei erg belangrijk. Ik merk wel dat in mijn lessen spelen vaker aan bod komt dan zingen omdat leerlingen dit over het algemeen leuker vinden.

Als je een instrument was, welk instrument zou je dan zijn?
Een piano, want ik houd van harmonieën.

Wat is het vaakst afgespeelde nummer op je Spotify?
All I want for Christmas

Van welk geluid houd je?
Het geluid van leerlingen die een opdracht goed uitvoeren (denk aan; akkoorden spelen op een liedje m.b.v. boomwhackers).

Als een dag opeens geen 24 maar 25 uren had, wat zou je dan doen met de extra tijd?
Een extra uur slapen! (en als ik niet moe ben waarschijnlijk een uurtje piano oefenen).

Wat zou je graag nog willen leren?
Ik zou graag nog willen leren om een goede logische leerlijn te ontwikkelen in de muzieklessen die ik geef. Ik ben daar nu mee bezig; ik geef nu voor het eerst een heel jaar les aan eenzelfde school, en ik probeer de lessen zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten.  Natuurlijk zijn er nog zo’n 10.000 andere dingen die ik nog wil leren, maar deze staat momenteel bovenaan het lijstje.