Ik deel graag mijn passie voor zingen

Hoe lang zing je al?
Ik zing al vanaf dat ik een heel klein meisje was. Toen ik een jaartje of 12 was mocht ik musicallessen gaan volgen, en zo ben ik steeds meer gaan zingen. Vanaf mijn 16e ben ik ook zanglessen gaan volgen.

Waarom ben je zangdocent geworden?
Muziek & met name zingen is mijn passie! Ik heb door mijn studie aan het conservatorium gemerkt dat ik het heel leuk vind om mijn passie voor zingen te kunnen delen met andere mensen en ze daarmee te inspireren. Ik vind het erg mooi om jezelf te kunnen uiten met behulp van het persoonlijkste instrument dat er is: je stem! En dat geef ik graag door.

Wat vind je het belangrijkst in jouw lessen?
Ik vind het belangrijk dat er ruimte is voor de wensen van de leerling, dat er een veilige sfeer is waarin fouten gemaakt mogen worden en dat er plezier is in het zingen! Ik probeer te werken vanuit positiviteit; wat kan een leerling al en hoe kan ik diegene helpen zich verder te ontwikkelen?

Wat vond je vroeger het moeilijkst in je eigen zangles?
Ik had vooral moeite met het inleven en overbrengen van datgene waar een nummer over gaat. Uiteindelijk heb ik hier tijdens mijn studie zelfs een onderzoek naar gedaan waar ik veel van heb geleed. Ik vind het nu nog niet altijd het makkelijkste gedeelte van zingen, maar wel heel erg leuk om mee bezig te gaan.

Met welk instrument zou je jezelf vergelijken?
Lastig! Misschien wel met een gitaar? Met een gitaar kun je vele kanten op en zelf vind ik het ook leuk om veelzijdig te zijn in wat ik zing en doe en me (nog) niet vast te leggen aan één ding.

Van welke zanger zou je nooit een liedje zingen?
Hmm, eigenlijk is er geen één zanger of zangeres waar ik per definitie nooit een liedje van zou zingen. Maar als ik dan moet kiezen houd ik zelf niet zo van Nederlandstalige muziek in de hoek van Frans Bauer of Jan Smit.

Met wie zou je weleens een duetje willen zingen?
Er zijn veel zangers en zangeressen die ik tof vind. Ik kies in dit geval voor Christina Aguilera, omdat ik er door het zingen van haar muziek toen ik kleiner was echt achter kwam dat ik zangeres wilde worden.

Van wie heb je jouw talent geërfd?
In ieder geval niet direct van mijn ouders, grapten wij altijd thuis, haha. Ik denk van mijn oma.

Wat zing je stiekem onder de douche?
Eigenlijk van alles en nog wat, de ene keer doe ik wat inzingoefeningen, de andere keer laat ik me helemaal gaan met een geïmproviseerde scat-solo en soms zing ik gewoon het liedje dat op dat moment in mijn hoofd zit. Oja, en soms zing ik Amazing Grace, want dat galmt zo lekker ;-).

Top 3 van favoriete zangnummers:
Christina Aguilera – Something’s Gotta Hold On Me
Melody Gardot – Worrisome Heart
Hildegunn Gjedrem – Hunted

Luister hier naar Miriam