Filter

Winter- en kerstles

Dit is een muziekles voor groep 7 en 8, ontwikkeld voor RKBS Adwaita in Deventer. Benodigdheden: ritme instrumenten voor alle kinderen (vier verschillende soorten, bijvoorbeeld trommels, ritmestokken, sambaballen en triangels).

Zing in met “Babbel maar een beetje” en leer daarna de Winterblues. Tot slot leren de kinderen meespelen met “Rudolph is coming to town” op ritme instrumenten.

Zorg dat de kinderen actief staan tijdens het zingen (nergens tegenaan leunen, het liefste niet verscholen achter hun tafel maar in een kring).

De percussievideo’s van Musication bieden een makkelijke manier om leerlingen een speelstuk aan te leren. Laat het muziekstuk eerst een keer horen. Bekijk samen met de leerlingen welke notenwaarden voorkomen. In de eerste seconden van de video zie je legenda’s waarin dit uitgelegd staat.

Als de leerlingen het muziekstuk een keer hebben gehoord kun je ze de tweede keer vragen de rode stippen mee te klappen. Het is belangrijk dat ze niet alleen op het beeld reageren door op het goede moment met hun klappen, maar ook goed luisteren hoe het verloop van de muziek is.

Deel daarna vier verschillende instrumentsoorten uit aan alle kinderen. Zorg dat iedereen weet wanneer ze aan de beurt zijn. Oefen het muziekstuk. Vraag de kinderen niet te praten en elkaar niet te helpen, maar zelf goed op te letten wanneer ze moeten spelen; als je praat, ben je te laat.