Zingen is een mentaal proces het is mooi om daar je ei in kwijt te kunnen

In de IJsselvilla in Deventer kun je terecht voor zanglessen, ukelelelessen en cursussen voor kinderen

Hoe lang zing je al?
Mijn ouders zeiden altijd dat ik al zong voordat ik echt kon praten. Ik ben vanaf mijn 3e op een kinderkoor gegaan en toen ben ik eigenlijk nooit meer gestopt.

Waarom ben je zangdocent geworden?
Naast zelf op het podium staan vind ik niks fijner dan mensen helpen met hun passie voor zingen. Er is vaak nog zoveel groei te behalen, en het is fantastisch om te zien hoe iemand zijn talenten leert ontwikkelen.
Zingen is ook heel mentaal, en er is niks mooiers dan daar je ei in kwijt te kunnen.

Wat vind je het belangrijks in jouw lessen?
Plezier en gezondheid staan voorop! Naast dat zingen natuurlijk gewoon super leuk is om te doen, vind ik het ook belangrijk dat het gezond gebeurd. Ik heb zelf stembandknobbels gehad, en er is niks vervelender dan je stem niet te kunnen gebruiken. Daarom leer je in mijn lessen je stem op een gezonde manier te gebruiken, zodat je er zolang mogelijk mee je passie kunt uitoefenen.

Wat vond je vroeger het moeilijkst in je eigen zangles?
Lelijk durven doen vond ik eigenlijk het lastigst. Soms moet je in zangoefeningen gekke bekken trekken, gekke houdingen aannemen of gewoon echt heel lelijk doen. Als je die grens eenmaal over bent, merk je pas hoe fijn het kan zijn om die lelijke dingen te gebruiken.

Met welk instrument zou je jezelf vergelijken?
Moeilijke vraag want ik heb veel kanten. Ik denk dat ik mijzelf zou vergelijken met een synth, daarmee kan je namelijk alle kanten op. Soms lief en vrolijk, en soms donker en zwoel.

Van welke zanger zou je nooit een liedje zingen?
Ik zeg altijd dat ik alles zing, maar als ik Schlager zou moeten zingen denk ik dat ik vooral bezig zou zijn met mijn lach in te houden.

Met wie zou je wel eens een duet willen zingen?
Oh met zoveel! Maar een droom is wel om met mijn grootste inspiraties: Aurora, Stromae of Froukje een duet te zingen. Fantastisch lijkt me dat.

Van wie heb je jouw talent geërfd?
Het gekke is dus, dit weten we niet. Mijn familie is alles behalve muzikaal, die zingen alleen met een drankje op.
Ik denk dat je heel ver terug zou moeten zoeken in onze stamboom om te vinden waar het talent voor zingen vandaan komt.

Wat zing je stiekem onder de douche?
100% K3! Ook al ben ik een volwassen vrouw, niemand verteld mij dat K3 geen goede muziek is. Het zit zo fantastisch in elkaar, ik ben zelfs vorig jaar naar een concert van ze geweest en ga dit jaar gewoon weer.

Top 3 favoriete zangnummers?
1: Regina Spektor – Samson
2: Hillsong United – Oceans
3: Aurora – Under the water