Filter

In de mix

Door muzikale elementen te mengen ontstaat er nieuwe muzikale materie

Sevens
Start de les met deze energizer:

Probeer het ook zonder het filmpje. Na een aantal dagen herhalen kun je het ook in canon proberen.

Spelen op boomwhackers
Boomwhackers, heb je er nog nooit mee gewerkt? Klik dan hier.

Stel voor het kijken van de volgende film de vraag: Wat hoor je? Wat is het verschil tussen de verschillende boomwhackers? Klinken er boomwhackers tegelijkertijd?

 

Bekijk nu dit filmpje. Stel vooraf de vraag: Wat zijn overeenkomsten en verschillen met de vorige film?

Bespreek. Leg in het nagesprek de nadruk op harmonie (meerstemmigheid). In het eerste filmpje werd alleen de melodie gespeeld, om de beurt. In het tweede filmpje wordt er ook tegelijk gespeeld. Hoe klinkt dat? Zou je alle klanken kunnen mengen?

Pak de boomwhackers erbij. Laat een paar kinderen proberen om kleuren te mengen. Wat klinkt mooi en wat niet? Deel dan de boomwhackers uit, op kleur – van laag naar hoog.

Wijs kleurgroepen aan, als jouw hand open gaat gaan ze spelen, als je hand weer dicht gaat zijn ze weer stil. Meng kleuren. Bijvoorbeeld: rood, geel en donkergroen (een C akkoord) of oranje, licht groen en paars (een Dm akkoord). Laat de leerlingen luisteren of ze verandering in klank horen als je een groep aan of uit zet.
Nu kunnen leerlingen de dirigent zijn.

Bekijk een stuk het volgende lied. Benoem vooraf: melodie en harmonie.

Check samen met de leerlingen of de juiste boomwhackers in de kring liggen en pas aan waar nodig. Speel het stuk.

Uitbreiding: Laat leerlingen in groepjes harmonieën bedenken door de kleuren van de boomwhackers te mengen. Laat ze het noteren en uitvoeren. Mogelijke restricties: maximaal 3 klanken per keer